FAQ

Am centralizat cele mai des întâlnite întrebări cu care majoritatea celor implicați se confruntă într-o primă fază, până în momentul discuției cu un avocat specializat în domeniul despăgubirilor, daunelor și asigurărilor RCA.

1Cine poate solicita despăgubiri în urma producerii unui accident de cirulație?

Persoanele care pot solicita despăgubiri sunt victimele directe și victimele indirecte.

Victimele directe sunt persoanele implicate în accidentul produs, care au suferit în mod direct o vătămare fizică și/sau șoc emoțional puternic. Victimele indirecte sunt rudele de gradul I și II ale persoanei decedate sau alte persoane apropiate care au avut o puternică legătură afectivă cu victima. Conform dispozițiilor art. 1391 alin.2 din Codul Civil – se conferă rudelor apropiate o prezumție legală de afecțiune, dar pot fi încadrate și alte persoane care nu sunt rude cu victima, dar au avut o legătură strânsă de afecțiune, ce poate fi demonstrată pentru prejudiciul produs.

2Cum pot rudele sau persoanele apropiate ale victimei / persoanei decedate să obțină despăgubiri?

Despăgubirile pot fi cerute pe cale amiabilă sau pe cale judiciară.

În situația amiabilă vor avea loc o serie de negocieri cu firma de asigurare RCA a autovehiculului șoferului vinovat de producerea accidentului. Ca pas obligatoriu premergător etapei de negociere, trebuie depusă cererea de despăgubire prin care se solicită prejudiciul material și moral solicitat și actele constatatoare accidentului produs.

Ulterior, societatea de asigurare are obligația să înainteze oferta de despăgubire în termen de 30 de zile de la primirea înștiințării. În situația judiciară, prin hotărâre judecătorească, victima sau persoanele apropiate acesteia pot obține obligația directă a societății de asigurare RCA la plata despăgubirilor.

3Cine poate obține daune morale în urma producerii unui accident de circulație?
În cazul în care accidentul de circulație s-a soldat cu decesul unei persoane, au dreptul la daune morale rudele de gradul I și II precum și persoanele apropiate victimei care au avut o legătură strânsă de afecțiune ce poate fi dovedită.
4Ce se întâmplă dacă am încheiat înțelegerea amiabilă cu șoferul vinovat? Mai pot cere ulterior despăgubiri?

Înțelegerea amiabilă se încheie doar în situațiile în care daunele produse sunt doar asupra autovehiculelor, fără vătămări corporale asupra pasagerilor. Totuși, dacă nu au existat vătămari corporale și pe moment nu v-ați gândit la ideea de despăgubiri, dar ulterior ați realizat șocul emoțional prin care ați trecut și doriți să faceți demersurile necesare pentru solicitarea despăgubirilor cuvenite, recomandat este să discutați cu un avocat care vă va prezenta soluțiile existente pe situația dată și vă va îndruma corect.

Important este să nu fi primit o sumă de bani de la șoferul vinovat de producerea accidentului, pentru că se consideră că deja ați fost despăgubit.

5Care este termenul legal în care pot solicita despăgubiri?
Termenul general legal în care despăgubirile și daunele morale solicitate în urma unui accident de circulație este de maxim 3 ani. Sunt situații particulare în care legea civilă prelungește acest termen, de aceea, în funcție de situație, avocatul care vă reprezintă vă poate oferi răspunsul pe cazul dumneavoastră.
6Pot obține despăgubiri dacă șoferul vinovat de producerea accidentului nu deține asigurare RCA?
Da, se pot obține despăgubiri și în această situație, prin procesul desfășurat în instanța de judecată. Lipsa asigurării RCA nu constituie un impediment în a vi se respecta dreptul legal de despăgubire atunci când situația dată vă oferă acest drept. Vor fi aplicate demersurile necesare și depunerea actelor aferente în vederea solicitării de despăgubiri morale de la Fondul de Protecție a Victimelor Străzii.
7Cum procedez în cazul în care sunt victima unui accident rutier dar șoferul vinovat este necunoscut?
Situația este una particulară, care implică și participarea organelor de poliție. Sunt cercetate și analizate în detaliu toate aspectele contextului, prezența martorilor, eventuale înregistrări video etc. Vă recomandăm să apelați la un avocat specializat în domeniul despăgubirilor, pentru că da, se pot obține despăgubiri și în aceste cazuri.
8Accidentul de circulație s-a produs în afara țării, șoferul vinovat nefiind de cetățenie română. Cum procedez?
Da, puteți obține despăgubiri într-o astfel de situație, dar contează extrem de mult actele care dovedesc implicarea dumneavoastră ca parte vătămată în accidentul de circulație produs. Acest factor face ca situația să fie una particulară și doar un avocat specializat vă poate oferi răspunsul și soluția optimă, pe datele specifice ale cazului.
9Mă puteți ajuta dacă accidentul s-a produs în străinătate?
Bineînțeles, echipa noastră are experiență pe astfel de cazuri. Ne puteți contacta și ulterior vom vedea care este demersul necesar pentru cazul dumneavoastră.
10De ce este recomandat să apelezi la un avocat pentru accidente rutiere?

Răspunsul este unul complex și poate avea zeci de argumente, însă, înainte de toate, avocatul vă reprezintă în fața firmei de asigurare RCA, a instanței judecătorești și a altor instituții. Cunoaște cel mai bine întreg procesul, de la actele necesare, temeiul legal în care poate acționa, valoarea maximă a despăgubirilor ce pot fi obținute în cazul dumneavoastră.

Mai mult, trebuie să țineți cont de faptul că, de cele mai multe ori, societatea de asigurare subevaluează prejudiciul suferit de victime, venind spre acestea cu oferte care nu corespund prejudiciilor reale conform celor întâmplate.

Un avocat specializat cunoaște, știe cum să negocieze dacă este cazul, respectiv alege calea judiciară cu societatea în cauză dacă această refuză să ofere despăgubirile corecte.

Contactează-ne
Consultanță, asistență și reprezentare juridică. Echipă de avocați cu experiență vastă în domeniu.
Contactează-ne
Consultanță, asistență și reprezentare juridică. Echipă de avocați cu experiență vastă în domeniu.